Chłodnik. Wikimedia Commons/Dmitry DzemaŹródło: Wikimedia Commons/Dmitry Dzema
Wszystkie wideo autora Weronika Szatkowska
Autor Weronika Szatkowska - 23 Sierpnia 2020

Przepis na cudowny chłodnik, który smakuje, jak z czasów dzieciństwa. Pachnie botwinką, jest szybki, zdrowy i idealny na ukrop za oknem

Chłodnik litewski to ulubiona letnia potrawa Polek i Polaków. Jego podstawę stanowi przede wszystkim ugotowana botwina. Zazwyczaj miesza się ją z zsiadłym mlekiem, kefirem lub kwaśną śmietaną. Przedstawiamy przepis, którzy przypomni każdemu dzieciństwo.

Chłodnik litewski to potrawa znana zarówno w Polsce, jak i na Litwie. Pierwotny przepis zawierał również mięso, a nawet szyjki raków.

Obrazy WTV"Łapanka gejów" pod bydgoskim klubem. Brutalny i straszny atak na niewinnych ludziCzytaj dalej

Chłodnik litewski - smak dzieciństwa

W upalne dni ciężko zmusić się do wielu potraw, szczególnie tych "na ciepło". Chłodzimy się nie tylko napojami, ale również wieloma daniami. Ratunkiem na letnią pogodę może być chłodnik. Jego pierwotna wersja wg Wincenty Zawadzkiej, przygotowywany był na bazie rosołu, botwiny lub szczawiu i śmietany. Dzisiejsza wersja zawiera głównie jajko, a zalewana jest kefirem, kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem, typowo klasyczny.

Šaltibarščiai - dokładne tłumaczenie - chłodnik litewski na stałe zagościł w naszych kuchniach i jest traktowany, jak potrawa narodowa. Jest to niezwykle zdrowe, lekkie i pożywne danie. Idealnie orzeźwia w ukrop, stąd spożywa się je głównie w lecie.

Przepyszny bigos bez kapusty. Nieszablonowy przepis, który sprawi się zarówno w upały i nie pozostawi nieprzyjemnego zapachu w domuPrzepyszny bigos bez kapusty. Nieszablonowy przepis, który sprawi się zarówno w upały i nie pozostawi nieprzyjemnego zapachu w domuCzytaj dalej

Czego potrzebujemy, aby przygotować idealny chłodnik? Są to, jak podaje przekaskinaimpreze.pl: pęczek botwiny, 2 ogórki, pęczek rzodkiewek, pół pęczka koperku, pół pęczka szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 1 l maślanki, sól, pieprz, cukier, ocet winny i gotowane jajka.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Niebywałe, media dotarły do Tymoteusza Szydło. Wszyscy byli w błędzie? Odkryli ukrywaną tajemnicę?
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. 31-latka w weekendową noc straciła życie w McDonald's. Policja wciąż ustala okoliczności

Najpierw należy oczyścić botwinę, oddzielić łodygi, a liście pokroić. Następnie zalać wrzącą wodą z dodatkiem łyżki stołowej octu winnego. Takie połączenie gotujemy przez około 5 minut, do uzyskania miękkiej konsystencji, ale nie "paćki". Po ostudzeniu należy upiec buraki znajdujące się przy botwinie, obrać, zetrzeć na tarce, najlepiej z dużymi oczkami. Ogórki również ścieramy na tarce, wcześnie je myjąc i nie obierając ze skórki. Rzodkiewkę możemy pokroić drobno lub też zetrzeć. Finalnie dodajemy koperek, szczypiorek, najlepiej posiekany. Wszystko wrzucamy do garnka z botwiną, dodajemy mleko zsiadłe/kefir/kwaśną śmietanę i mieszamy. Później wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec można dodać trochę czosnku i ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół.

Najlepiej smakuje na zimno.

Źródło: [przekaskinaimpreze.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Mafijny boss na wolności. Wpłacono za niego porażającą kaucję
  2. TVN24 przypisała fałszywy cytat posłowi PiS. Stacja wyemitowała sprostowanie
  3. Prosto pod koła samochodu wybiegło malutkie dziecko. Skrajna nieodpowiedzialność opiekunów
  4. Wyciekły najnowsze i straszne informacje na temat motywu podpalacza domu bohaterki "Nasz Nowy Dom". Okropne i nieludzkie, poniżej pasa
  5. Widzieliście w Polsce coś podobnego? Spot w TVP Info jak w alternatywnej rzeczywistości
  6. Niewyobrażalna tragedia w polskim McDonald'sie. Niestety, nic nie dało się zrobić

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News