Tradycyjny bigos może być jeszcze lepszy. Kilka prostych zabiegów sprawi, że danie stanie się hitem każdej kuchni
Bigos to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Niezwykle proste połączenie mięsa, kapusty i innych warzyw, które przygotowywane jest w Polsce już od setek lat. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, która zyskała uznanie również za granicą naszego kraju.
Ze względu na swój wyrazisty smak bigos uważany jest za jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Może być serwowany przy każdej okazji, nawet podczas eleganckich uroczystości. Oto doskonały przepis na bigos z młodej kapusty.
Składniki potrzebne na bigos
Bigos jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wielu kucharzy wyznaje zasadę, że im dłużej bigos postoi, tym jest lepszy. Aby przygotować to danie będą nam potrzebne następujące składniki: smalec wieprzowy, 200 g kiełbasy, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, 500 g schabu w plastrach, jedna młoda kapusta, 200 g kiszonej kapusty, 4-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, biały ocet winny, suszony majeranek, mąka pszenna, suszone żurawiny, miód, sól oraz pieprz. Konieczne będzie również przygotowanie dużego garnka, w którym zmieszczą się wszystkie składniki, jakie potrzebne są do przygotowania bigosu.
Przepis na bigos
Na początku w dużym garnku rozgrzewamy smalec zwierzęcy i dodajemy do środka schab pokrojony w paski. Po podsmażeniu mięsa wyciągamy je i do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plastrach, a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w krążki lub grubą kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie odkładamy na bok. Znów dodajemy do garnka smalec i wrzucamy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i łyżką miodu.
DZISIAJ GRZEJE: 1. Tragiczne informacje obiegły media. Nie żyje Marek Sawicki
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Urzędnicy ruszają na łowy. Już teraz wiadomo, że posypią się srogie kary na nieuczciwych
Następnie do garnka dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Wszystko ponownie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec gotowania wrzucamy do garnka podsmażony schab, kiełbasę, cebulę, czosnek oraz suszone żurawiny. Całość doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Ostatnim krokiem jest przygotowanie zasmażki. W tym celu roztapiamy na patelni odrobinę smalcu i dodajemy jedną łyżeczkę mąki. Wszystko dodajemy do garnka z bigosem, dokładnie mieszamy i podajemy.
Źródło: [kuchnialidla.pl]
ZOBACZ TAKŻE:
- Klamka zapadła, minister edukacji podjął decyzję. Chodzi o przesunięcie roku szkolnego
- Kontrowersyjne tweety. Sprawdzamy, czy pochodzą od Kai Godek
- Hanna Lis prosi o modlitwę. Niepokojący wpis dziennikarki o mamie
- Matka tragicznie zmarłego Kacperka przerwała milczenie. W sprawę ponownie angażuje się Rutkowski
- Mężczyzna zdemolował stoisko "Zmień Piec", bo myślał, że chodzi o płeć? Fundacja wyjaśnia
- Szedł plażą w Jarosławcu, stanął jak wryty w sekundę. Sceny jak z horroru
Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!