Bigos. kalhh/PixabayŹródło: kalhh/Pixabay
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 24 Sierpnia 2020

Tradycyjny bigos może być jeszcze lepszy. Kilka prostych zabiegów sprawi, że danie stanie się hitem każdej kuchni

Bigos to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Niezwykle proste połączenie mięsa, kapusty i innych warzyw, które przygotowywane jest w Polsce już od setek lat. To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych polskich potraw, która zyskała uznanie również za granicą naszego kraju.

Ze względu na swój wyrazisty smak bigos uważany jest za jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Może być serwowany przy każdej okazji, nawet podczas eleganckich uroczystości. Oto doskonały przepis na bigos z młodej kapusty.

Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważnaTysiące Polek i Polaków dostaną dziś takiego samego SMS-a. Sytuacja jest poważnaCzytaj dalej

Składniki potrzebne na bigos

Bigos jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wielu kucharzy wyznaje zasadę, że im dłużej bigos postoi, tym jest lepszy. Aby przygotować to danie będą nam potrzebne następujące składniki: smalec wieprzowy, 200 g kiełbasy, jedna cebula, dwa ząbki czosnku, 500 g schabu w plastrach, jedna młoda kapusta, 200 g kiszonej kapusty, 4-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, biały ocet winny, suszony majeranek, mąka pszenna, suszone żurawiny, miód, sól oraz pieprz. Konieczne będzie również przygotowanie dużego garnka, w którym zmieszczą się wszystkie składniki, jakie potrzebne są do przygotowania bigosu.

Pojawiło się pilne ostrzeżenie, życie straciło już 11 osób. Pojawiło się pilne ostrzeżenie, życie straciło już 11 osób. "Obecnie nie ma swoistego antidotum"Czytaj dalej

Przepis na bigos

Na początku w dużym garnku rozgrzewamy smalec zwierzęcy i dodajemy do środka schab pokrojony w paski. Po podsmażeniu mięsa wyciągamy je i do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plastrach, a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w krążki lub grubą kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i ponownie odkładamy na bok. Znów dodajemy do garnka smalec i wrzucamy kapustę kiszoną, którą doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i łyżką miodu.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Tragiczne informacje obiegły media. Nie żyje Marek Sawicki
2. W polskim mieście doszło do bardzo poważnego wypadku, są ranni, w tym dzieci. Na miejsce natychmiast ruszył śmigłowiec
3. Urzędnicy ruszają na łowy. Już teraz wiadomo, że posypią się srogie kary na nieuczciwych

Następnie do garnka dodajemy pół szklanki wody i pokrojoną młodą kapustę. Wszystko ponownie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec gotowania wrzucamy do garnka podsmażony schab, kiełbasę, cebulę, czosnek oraz suszone żurawiny. Całość doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Ostatnim krokiem jest przygotowanie zasmażki. W tym celu roztapiamy na patelni odrobinę smalcu i dodajemy jedną łyżeczkę mąki. Wszystko dodajemy do garnka z bigosem, dokładnie mieszamy i podajemy.

Źródło: [kuchnialidla.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Klamka zapadła, minister edukacji podjął decyzję. Chodzi o przesunięcie roku szkolnego
  2. Kontrowersyjne tweety. Sprawdzamy, czy pochodzą od Kai Godek
  3. Hanna Lis prosi o modlitwę. Niepokojący wpis dziennikarki o mamie
  4. Matka tragicznie zmarłego Kacperka przerwała milczenie. W sprawę ponownie angażuje się Rutkowski
  5. Mężczyzna zdemolował stoisko "Zmień Piec", bo myślał, że chodzi o płeć? Fundacja wyjaśnia
  6. Szedł plażą w Jarosławcu, stanął jak wryty w sekundę. Sceny jak z horroru

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj wtv.pl na: Google News