Barszcz. Pixabay/lukinigor
Źródło: Pixabay/lukinigor
Wszystkie wideo autora Krystian Mowel
Autor Krystian Mowel - 9 Września 2020

Unikalny przepis na barszcz ukraiński. Pyszna zupa jak u babci

Barszcz ukraiński to niezwykle prosta zupa przygotowywana z czerwonych buraków i kilku innych dodatków. Nie ma jednego przepisu na barszcz, gdyż w każdym domu gotuje się go inaczej. Zawsze należy pamiętać jednak o dodaniu kilku kluczowych składników.

Dodatki, które wzbogacają zupę mogą być różne, od ziemniaków po fasolkę szparagową. Istnieje duża dowolność i każdy może dodawać do barszczu to, co mu pasuje.

Fatalne wieści dla pracowników. Minister wreszcie powiedziała, co nas czekaFatalne wieści dla pracowników. Minister wreszcie powiedziała, co nas czekaCzytaj dalej

Barszcz ukraiński – potrzebne składniki

Do przygotowania babcinego barszczu ukraińskiego będziemy potrzebować całkiem sporo składników, dlatego lepiej wybrać się na zakupy z przygotowaną listą. Oto ona: 1 kg buraków surowych, ocet, 600 g żeberek wieprzowych, 2 średniej wielkości marchewki, kawałek selera, kawałek pora, 200 g włoskiej kapusty, 2 litry wody, 1-3 ząbki czosnku, 500 g ziemniaków, średnia cebula, 200 g fasolki szparagowej, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 40 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier oraz olej, który wykorzystamy do smażenia. Lista jest całkiem długa, jednak część z tych produktów na pewno mamy w swojej spiżarni albo lodówce.

Radio Maryja przeszło samo siebie? Tadeusz Rydzyk nie wytrzymał, audycja obiega mediaRadio Maryja przeszło samo siebie? Tadeusz Rydzyk nie wytrzymał, audycja obiega mediaCzytaj dalej

Barszcz ukraiński – przygotowanie

Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania, ostudzenia i obrania buraków. Następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach i przekładamy do garnka, gdzie dolewamy łyżkę octu i zalewamy letnią wodą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na jakiś czas na bok. W tym czasie mięso wrzucamy do drugiego garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zbieramy burzynę z wierzchu i dodajemy marchewki, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe i pozostawiamy na małym ogniu na 1,5 godziny.

DZISIAJ GRZEJE: 1. Krystyna Pawłowicz miała złamane serce, a nikt o tym nie mówi. Głęboko skrywane tajemnice jej przeszłości ujrzały światło dzienne
2. Wyrazista i rozgrzewająca surówka, nic nie smakuje lepiej do dań mięsnych. Niebywale zdrowy dodatek, wszystko za sprawą wyjątkowego składnika

Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z wywaru. Następnie do garnka z bulionem wrzucamy kolejno: posiekaną kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz łyżeczkę soli. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy do wywaru: podsmażony przecier pomidorowy, podsmażoną cebulę z czosnkiem, cały wywar buraczany, ugotowaną marchewkę, fasolkę szparagową, starte na tarce i ugotowane buraki, pieprz, ocet oraz łyżeczkę cukru. Można dodać również mięso z wywaru i śmietanę.

Już nie przywieziecie tyle pieniędzy zza granicy. Po cichu wprowadzane są zmiany, które odczuć mogą miliony Polek i PolakówJuż nie przywieziecie tyle pieniędzy zza granicy. Po cichu wprowadzane są zmiany, które odczuć mogą miliony Polek i PolakówCzytaj dalej

Źródło: [kuchnia-domowa.pl]

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Bez pardonu wtargnął do szkoły i kazał wszystkim zdejmować maseczki. Nie reagował nawet na policjantów
  2. Patrycja nie żyje, jej partner zrobił jej niesłychaną krzywdę. Na jaw właśnie wyszły porażające fakty
  3. TVN żegna najważniejszą postać w załodze. Nagła decyzja
  4. Obostrzenia wracają, podano listę czerwonych i żółtych stref. Sytuacja robi się poważna
  5. Najgorsza wpadka w karierze Anny Popek. Słowa, które padły w programie na żywo oburzyły opinię publiczną
  6. Kierowco, będziesz bardzo zadowolony. Rewolucyjne zmiany dotyczące prawa jazdy zostały zatwierdzone